Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Székhelyszolgáltatás -3-

A cég telephelye, fióktelepe

A székhelyszolgáltatás témakörébe szintén belekapcsolódik a telephely, fióktelep illetve a székhely is.

A telephely a tevékenység gyakorlásának tartós üzleti letelepedéssel járó helye, amely a cég székhelyétől eltérő helyen, de ugyanazon településen található és a létesítő okiratban is szerepel. Korábbi cikkemben is szerepelt már, hogy a telephely nem lehet, a székhellyel azonos címen ezt a törvény kizárja csak és kizárólag különböző címen lehetnek bejelentve, ám mint már említettem azonos településen található.

A fióktelep esetében ez eltér kicsit. Mivel a szabályok szerint a fióktelep olyan telephely mely a cég székhelyétől eltérő más településen található. Azt tudni kell, hogy a Magyarországon bejegyzett cégnek külföldön is lehet fióktelepe. Amennyiben a telephely, fióktelep a cég létesítő okiratában szerepel, azt a cégjegyzékbe is be kell jegyeztetni. A cég telephelye illetve fióktelepe csak olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy esetleg amelynek a használatára jogosult.

A cégünk székhely nélkül jogszerűen nem működhet. Fontos, hogy a Magyarországon bejegyzett cégnek Magyarországon kell a székhelyének vagy a magyar cégjogi szabályok szerint annak minősülő elérhetőségének lennie.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy minden cégnek egyetlen egy székhelye lehet, amelyet cégtáblával meg kell jelölnie a szabályoknak megfelelően, amelyről már korábbi cikkemben részletesen leírtam a cégtáblára vonatkozó szabályokat.

A cég székhelye csak is olyan ingatlan lehet amely a tulajdonában van vagy amelynek a használatára jogosult.

A székhelyszolgáltatás rendkívül terjedelmes téma a következő témám központjában majd a székhelyszolgáltatás költségei lesznek.

0 Tovább

Székhelyszolgáltatás -2-

Székelyszolgáltatáson belül sokakban felmerülhet a kérdés, hogy lehetne-e a lakásukra bejegyeztetni a székhelyt? Hogyan működne? Milyen előnyökkel illetve hátrányokkal jár? Kiknek ajánlott a lakásukra bejegyeztetni a székhelyt?

Még rengeteg kérdés merülhetne fel bennetek, de talán a kis kérdéscsokromra adott válaszaim kielégítőek lesznek.

Természetesen lehet a saját lakásunkra is a székhelyünket bejegyeztetni. Ez talán azoknak lenne megfelelő, akik költségeiket nagyon alacsonyan szeretnék tartani. Számos előnyt illetve hátrányt tudunk felsorakoztatni erre a típusú bejegyzésre.

Akkor előnyös, ha valaki mindig otthon tud tartózkodni mivel ide a hivatalos levelek illetve értesítők ide fognak érkezni és azokat természetesen át kell venni, plusz a bejövő hívásokat is fogadni kell és természetesen megfelelő szaktudással is rendelkeznie kell, hogy válaszolni is tudjon a bejövő hívásokra.

Bár a kisebb vállalkozást működtetőknek rendkívül jó megoldás lehet, főleg, ha családi vállalkozásuk van mivel így költségtakarékosabb, mert nem kell a székhelyszolgáltatás igénybe venniük. Emellett még pozitívumként mondanám, hogy ha a saját házunk lesz a székhelyük nem kell irodát megvásárolniuk, avagy bérelniük, és az alkalmazottakat sem kell felvenniük illetve fizetniük.

Általában nagy cégeknél szoktak irodát vásárolni illetve bérelni ott viszont elengedhetetlenül fontos, hogy alkalmazottak közreműködjenek a munkafolyamatokban.

Következő cikkemben a székhelyszolgáltatás költségeivel fogok foglalkozni.

0 Tovább

Székhelyszolgáltatás - egy megbízható cég...

A piacon sokan kínálnak székhelyszolgáltatást. Nem könnyű eldöntenie az embernek, hogy kit is válasszon. Mit lát az interneten valaki, ha beüti a székhelyszolgáltatás kulcsszót?

Lát ajánlatokat, árakat, elsősorban árakat, beszélnek hűségidőről, hogy "nálunk nincs hűségidő" és egyebekről...

Mit figyeljünk, ha szerződünk?

- először is, nézzük meg a szolgátatás árát

- olvassuk el figyelmesen a szerződést

- kérdezzünk rá arra, hogy vállalják-e a felelősséget a székhelyszolgáltatással összefüggésben?

- tesznek-e ki cégtáblát

- szkennelik-e a leveleket

- AMI NAGYON FONTOS: tudjuk meg, hogy a normál fizetendő székhely díjra számítanak-e fel egyéb díjakat, mint pl. postázási díj stb.

- menjünk fel a NAV adóslistájára és kérdezzük le, hogy a 100 millió feletti adótartozókból kb. hány található az adott szolgáltatónál

Nézzük meg, hogy a székhelyet biztosító cég ellen van-e végrehajtás, más cégek cégtábláit kiteszik-e közterületről jól látható helyre vagy sem. Ha kínálnak ingyen cégjogi műveletet, pl. ingyen cégalapítást, cégmódosítást, nézzünk utána, hogy van-e ügyvéd a helyszínen, ha nincs, hagyjuk ott a helyet azonnal! 

Végül egy megbízható székhelyszolgáltatás - megbízható székhelyszolgáltató, ahol ügyelnek az ügyletek tisztaságára: Gross Irodaház Kft. - székhelyben az élen.

0 Tovább

Székhelyszolgáltatás 2014

Minden évben előjön a kérdés, és hallani legendákat arról, hogy attól az évtől - az újévtől, az új év elejétől már törvénytelen a székhelyszolgáltatás.

Ez mindig így van, minden évben, újra és újra. Újra és újra ugyanaz a válasz: NEM, ez nem igaz, a székhelyszolgáltatás intézménye dübörög tovább...

Dübörög, mert kikezdhetetlen... dübörög, mert a székhelyszolgáltatás intézménye önmagában szükséges sok helyzetben, sokszor az egyetlen megoldás... a székhelyszolgáltatást tiltani nem lehet, ennyi erővel tiltani kellene a tevékenységet nem végző vállalkozásokat, tiltani kellene azt, hogy egy külföldi alapítson úgy céget, hogy egyetlen alkamazottja se irodája nincs Magyarországon, csak havonta a könyvelő kiállít a cég nevében egy számlát... akkor kötelezni kellene mindenkit arra, hogy béreljen a cégnek egy székhelyet... - amely ingatlannak a tulajdonosa nyilván hozzájárul ahhoz, hogy a céget oda bejegyezzék...

Sok-sok értelmes elv, tény, amelyek mind-mind azt támasztják alá, ha komoly - jogi passzusokat fel sem hozunk, hogy a székhelyszolgáltatás intézménye a cégekkel él és dobog...

Az új Ptk. még liberálisabb a jogi személyekkel kapcsolatban mint korábban, ez mellett mint a normális  nyugati társadalmakban szerződéskötési szabadság van, had válassza meg maga a vállalkozó saját maga a cége székhelyét, persze ha máshol végezz letelepedett üzleti tevékenységet, akkor azt jelentse be telephelyként, fióktelephelyként.

Az ingatlanába bárki - aki rendelkezik felette - odaengedhet céget, ez két fél közös konszenzusa, amivel önmagában nem ártanak senkinek. A dolgot nem is érdemes tövább magyarázni. Székhelyszolgáltatás 2014-ben is, mint nyugaton 100 éve, Magyarországon, tovább, előre:)

0 Tovább

Székhelyszolgáltatás - törvényes-e?

Székhelyszolgáltatás - törvényes-e?

Az egyik a székhelyszolgáltatás témájával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő ügyfél kérdés, hogy ez az intézmény törvényes-e? Sokan sok mindent mondanak - főleg kevésbé jól értesültek... , de sokszor még jogászoktól is lehet hallani gyors, elhamarkodott válaszokat... ezek szinte mind-mind false-ok...

Székhelyszolgáltatás, mint jogi intézmény

A székhelyszolgáltatás, mint jogi intézmény nevesítve igazán sehol sincsen. Ez egy talán atipikus jogviszony, teletűzdelve sok jogi elemmel. A székhelyszolgáltatás intézményét kiemelten, nevesítve egyetlen jogszabály sem rendezi, de nem is tiltja, a Ptk, főleg az új pedig szinte mindent megenged, amit törvény nem tilt, ilyen a székhelyszolgáltatást is, melyet nyilván a cégek részéről tapasztalt igény hívott életre..

Székhelyszolgáltatás, székhely és a NAV

Annyit biztosan állíthatunk, hogy a NAV, Adóhatóság, APEH - kinek ahogy tetszik elfogadja az un. székhelyszolgáltatóként aposztrofált cégek által nyújtott székhelyeket. Nem is tehetnek igazán  mást. Székhelyszolgáltatásra szükség van.

Székhelyszolgáltatás és néhány gyakorlati kérdés

Csak gyakran felmerülő néhány kérdés:

- mi van akkor, ha valaki budapesti albérletben lakik, ott dolgozik egy számítógépen, és az ingatlan tulajdonosa nem engedi bejegyeztetni a cégnyilvántatásba az adott cég székhelyeként a lakást? Az ilyen módon egy székhelyszolgáltatás révén székhelyet bérlő személy-cégvezető, aki akár többször is használja effektíve a székhelyszolgáltató által bérelt irodát, és ott megbízás alapján a leveleit átveszi a megbízott cég munkatársa, szóval ez a helyzet mitől törvénytelen, mi az ami jogellenes lenne benne?

- vagy mi történik azzal, akinek a cége nem működik, nullás bevallásokat ad be a cég könyvelője - ilyen százezres nagyságrendben van a magyar cégvilágban - ? A cég tulajdonosa-ügyvezetője dolgozik valahol, a cége nem működik, a cége jelenlegi székhelyén még csak a leveleket sem tudja napközben átvenni, a könyvelési anyag a könyvelőnél van... az ilyen esetben a székhelyszolgáltató cégre bízott székhely, és levelezés az bűncselekményt valósít meg, netán törvénytelen? Miért?

- mi történik akkor, ha valaki az ilyen "nullás", nem működő cégének székhelyét - az ingatlant, legtöbbször lakást, eladja? Akkor nyilván a székhelyet át kell tennie valahova... kötelezi is erre az új vevő- jogosan... azt az érvelést miszerint a cég székhelye olyan ingatlan lehet ahol a cég működik elvethetjük, hisz a cég igazán sehol sem működik... ilyen helyzetben, főleg ha a cég ügyvezetője albérletbe költözik, ahova meg sem engedik még csak azt sem hogy bejelentkezzen nyilván nem tudja tenni a székhelyet... nem lehet ilyen esetben megoldás egy székhelyszolgáltatóhoz helyezni, ahol akár fénymásolhat, a leveleit egy kedves hölgy-úr átveszi, iktatja stb?

- újabb napi gyakorlatba előforduló ügy: külföldiek céget alapítanak, pl. ingatlan ügyletre, pl. ingatlan bérbeadásra. Akkor miért ne lehetne a könyvelő irodája a cég székhelye, ahova akár 50-100 céget is bejegyeztek. Tegyük fel a cég külföldi pl. olasz ügyvezetője-tulajdonosa évente egyszer jön Magyarországra... akkor hova helyezze a székhelyét, miért gond az, ha azt a sok-sok cég székhelyéül szolgáló könyvelő által üzemeltetett székhelyszolgáltatás keretében teszi?

Sok olyan eset van, amikor nem leírható az, hogy az adott cég hol végez effektív tevékenységet. Vagyis leírható, de nem egy fix helyre koncentrálódik. Vagy azért mert pl. nullás, - nem végez tevékenységet - vagy azért mert a jellege olyan, pl. ingatlanbérbeadás, ahol havonta egyetlen számlát állítanak ki - pl. könyvelő - vagy pl. egy kőművesről lévén szó nem is tart fent irodát. De ha esetlegesen fent is tartana valamifajta irodát, ahova egy letelepedett jelzőt húzhatnánk az adott ingatlanra is, sem kell kötnünk az ebet a karóhoz, nem feltétlenül kell diktálni erre a "székhely" kifejezést, lehet ez az ingatlan akár egy telephely is.

Nyugat Európában számtalan helyen működik a székhelyszolgáltatás, "idegenebbül" hívott nevén virtuális székhely intézménye. A fenti néhány eset is bizonyítja, hogy bizonyos esetekben ez kikerülhetetlen. A NAV, Adóhatóság nem a székhelyet vizsgálja, nem is azt kell vizsgálni célirányosan - persze az feleljen meg azért a törvényi formai követelményeknek - hanem a cég adómorálját, hogy fizeti e az adóit, eleget tesz-e az adójogi kötelezettségeinek vagy sem. Az, hogy az az ügyvezető lakásába, netán egy székhelyszolgáltatást végző céghez van bejegyezve teljesen mindegy...

0 Tovább

Székhelyszolgáltatás - A legjobb választás!!

blogavatar

A blog a székhelyszolgáltatásról szól. A székhelyszolgáltatás fogalmáról, intézményéről, elvi-jogi hátteréről, magáról a székhelyszolgáltatás piacról, a buktatókról, gyakorlati tudnivalókról, a székhely jogi fogalmáról stb. Próbáljuk a blogot gyakorlati szempontból megközelíteni, gyakorlati tudnivalókat leírni.

Utolsó kommentek