Azon kivűl, hogy szép női név, számunkra, ami most kivételesen releváns az az, hogy milyen szavakat is rejt ez a mozaik szó.

A mozaikszó a következőkből áll: Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója.

Tehát ez nem más, mint egy újabb adózási forma, amely nem valaminek a kibővítését jelenti, hanem egy önállóan működő adózási fajta.

Ez a kisadózókra vonatkozó adózás. Kisadózó például a betéti társaság, a közkereseti társaság, illetve az egyéni cégek.

Amikor a KATA igénylésére kerül sor, akkor több szempontot is figyelembe vesznek.

Figyelembe veszik azt, hogy ne legyen az adott gazdasági társaság adója több, mint 100 ezer forint, hogy az éves árbevétele ne haladja meg a 6.000.000,- forintot.

Ezek azok az általános kikötések, amelyet általában a személyek tudni szoktak.

Kérdés esetén, érdemes a székhelyszolgáltatás helyén, az irodában érdeklődni mindarról, amit tudni kell még annak érdekében, hogy igényelni tudják ezt az adózást.

Mert bizony ezt igényelni kell.

Rengeteg kizáró ok akad, amely az igénylés során felmerrülhet. Ilyen az, hogy nem igénylhet KATA adózást az a kisvállalkozó, amelyik éves bevételét ingatlan bérbeadásával szerezte meg. Ha történt a gazdasági társaság életében adószám törlés, akkor annak semmiképp nem lehet 2 éven belül lennie, csak annál régebbi időpont lehet.

Persze figyelembe kell venni azt is, ha a fent felsorolt kizáró okokat megszűntetjük, akkor az akadályok elhárításával már jogosultak is lehetünk erre az adónemre.

A székhelyszolgáltatás, KATA témát a következő cikkben folytatom.