A cég telephelye, fióktelepe

A székhelyszolgáltatás témakörébe szintén belekapcsolódik a telephely, fióktelep illetve a székhely is.

A telephely a tevékenység gyakorlásának tartós üzleti letelepedéssel járó helye, amely a cég székhelyétől eltérő helyen, de ugyanazon településen található és a létesítő okiratban is szerepel. Korábbi cikkemben is szerepelt már, hogy a telephely nem lehet, a székhellyel azonos címen ezt a törvény kizárja csak és kizárólag különböző címen lehetnek bejelentve, ám mint már említettem azonos településen található.

A fióktelep esetében ez eltér kicsit. Mivel a szabályok szerint a fióktelep olyan telephely mely a cég székhelyétől eltérő más településen található. Azt tudni kell, hogy a Magyarországon bejegyzett cégnek külföldön is lehet fióktelepe. Amennyiben a telephely, fióktelep a cég létesítő okiratában szerepel, azt a cégjegyzékbe is be kell jegyeztetni. A cég telephelye illetve fióktelepe csak olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy esetleg amelynek a használatára jogosult.

A cégünk székhely nélkül jogszerűen nem működhet. Fontos, hogy a Magyarországon bejegyzett cégnek Magyarországon kell a székhelyének vagy a magyar cégjogi szabályok szerint annak minősülő elérhetőségének lennie.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy minden cégnek egyetlen egy székhelye lehet, amelyet cégtáblával meg kell jelölnie a szabályoknak megfelelően, amelyről már korábbi cikkemben részletesen leírtam a cégtáblára vonatkozó szabályokat.

A cég székhelye csak is olyan ingatlan lehet amely a tulajdonában van vagy amelynek a használatára jogosult.

A székhelyszolgáltatás rendkívül terjedelmes téma a következő témám központjában majd a székhelyszolgáltatás költségei lesznek.