Igazán izgalmasan indul a 2015-ös év. Sok változás történt és sok a tenni való. Ma egy kicsit eltérünk a székhelyszolgáltatás témánktól és az egyik legaktuálisabb kérdést vesszük elő.

Láttam interneten és újságban egyaránt, hogy sokaknak felütötte a fejét az, hogy a Betéti társaságok kötelező cégmódosítás határidejének dátuma lassan közeleg.

A Bt alapítás során létrejön egy társasági szerződés, amely különféle adatokat tartalmaz, többek között a székhely, székhelyszolgáltatás címét, e-mail címet és így tovább.

Viszont ezeknek az adatoknak nem mindegyike egyezik meg a hatályos Ptk. rendelkezéseivel.

A Bt-k és Kkt-k számára 2015. március 15-e a határidő arra, hogy átnézzék a társaságok létesítő okiratait és egyeztessenek, hogy megfelel-e a Ptk-ban leírtaknak. Ezek után 2015. április 15-ig van idő arra, hogy a cégmódosítás benyújtása megtörténjen.

Abban az estben, hogyha csak és kizárólag a kötelező adatokra nézve adunk be kérelmet, akkor a cégmódosítás illeték és közzétételi költségmentes. Ha a kötelező elemek mellett tartalmaz egyéb, nem kötelező módosítást, akkor az illetékmentesség ugrik és rendesen ki kell fizetnünk a költségeket.

A költségmentes kötelező cégmódosítás természetesen nem terjed ki az ügyvédi munkadíjra, amelyet nem lehet megspórolni.

2015. április közepéig kötelező benyújtani a Bt alapítás során létrejött cég, kötelező cégmódosítását, különben hivatalból szabnak ki bírságot, amely akár a 100.000,- Ft-os összeget is elérheti.

Székhelyszolgáltatás témánk ezen, kis kitérőjét, a következőkben folytatni fogom.

Székhelyszolgáltatás - Kötelező cégmódosítás