Székhelyszolgáltatás - törvényes-e?

Az egyik a székhelyszolgáltatás témájával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő ügyfél kérdés, hogy ez az intézmény törvényes-e? Sokan sok mindent mondanak - főleg kevésbé jól értesültek... , de sokszor még jogászoktól is lehet hallani gyors, elhamarkodott válaszokat... ezek szinte mind-mind false-ok...

Székhelyszolgáltatás, mint jogi intézmény

A székhelyszolgáltatás, mint jogi intézmény nevesítve igazán sehol sincsen. Ez egy talán atipikus jogviszony, teletűzdelve sok jogi elemmel. A székhelyszolgáltatás intézményét kiemelten, nevesítve egyetlen jogszabály sem rendezi, de nem is tiltja, a Ptk, főleg az új pedig szinte mindent megenged, amit törvény nem tilt, ilyen a székhelyszolgáltatást is, melyet nyilván a cégek részéről tapasztalt igény hívott életre..

Székhelyszolgáltatás, székhely és a NAV

Annyit biztosan állíthatunk, hogy a NAV, Adóhatóság, APEH - kinek ahogy tetszik elfogadja az un. székhelyszolgáltatóként aposztrofált cégek által nyújtott székhelyeket. Nem is tehetnek igazán  mást. Székhelyszolgáltatásra szükség van.

Székhelyszolgáltatás és néhány gyakorlati kérdés

Csak gyakran felmerülő néhány kérdés:

- mi van akkor, ha valaki budapesti albérletben lakik, ott dolgozik egy számítógépen, és az ingatlan tulajdonosa nem engedi bejegyeztetni a cégnyilvántatásba az adott cég székhelyeként a lakást? Az ilyen módon egy székhelyszolgáltatás révén székhelyet bérlő személy-cégvezető, aki akár többször is használja effektíve a székhelyszolgáltató által bérelt irodát, és ott megbízás alapján a leveleit átveszi a megbízott cég munkatársa, szóval ez a helyzet mitől törvénytelen, mi az ami jogellenes lenne benne?

- vagy mi történik azzal, akinek a cége nem működik, nullás bevallásokat ad be a cég könyvelője - ilyen százezres nagyságrendben van a magyar cégvilágban - ? A cég tulajdonosa-ügyvezetője dolgozik valahol, a cége nem működik, a cége jelenlegi székhelyén még csak a leveleket sem tudja napközben átvenni, a könyvelési anyag a könyvelőnél van... az ilyen esetben a székhelyszolgáltató cégre bízott székhely, és levelezés az bűncselekményt valósít meg, netán törvénytelen? Miért?

- mi történik akkor, ha valaki az ilyen "nullás", nem működő cégének székhelyét - az ingatlant, legtöbbször lakást, eladja? Akkor nyilván a székhelyet át kell tennie valahova... kötelezi is erre az új vevő- jogosan... azt az érvelést miszerint a cég székhelye olyan ingatlan lehet ahol a cég működik elvethetjük, hisz a cég igazán sehol sem működik... ilyen helyzetben, főleg ha a cég ügyvezetője albérletbe költözik, ahova meg sem engedik még csak azt sem hogy bejelentkezzen nyilván nem tudja tenni a székhelyet... nem lehet ilyen esetben megoldás egy székhelyszolgáltatóhoz helyezni, ahol akár fénymásolhat, a leveleit egy kedves hölgy-úr átveszi, iktatja stb?

- újabb napi gyakorlatba előforduló ügy: külföldiek céget alapítanak, pl. ingatlan ügyletre, pl. ingatlan bérbeadásra. Akkor miért ne lehetne a könyvelő irodája a cég székhelye, ahova akár 50-100 céget is bejegyeztek. Tegyük fel a cég külföldi pl. olasz ügyvezetője-tulajdonosa évente egyszer jön Magyarországra... akkor hova helyezze a székhelyét, miért gond az, ha azt a sok-sok cég székhelyéül szolgáló könyvelő által üzemeltetett székhelyszolgáltatás keretében teszi?

Sok olyan eset van, amikor nem leírható az, hogy az adott cég hol végez effektív tevékenységet. Vagyis leírható, de nem egy fix helyre koncentrálódik. Vagy azért mert pl. nullás, - nem végez tevékenységet - vagy azért mert a jellege olyan, pl. ingatlanbérbeadás, ahol havonta egyetlen számlát állítanak ki - pl. könyvelő - vagy pl. egy kőművesről lévén szó nem is tart fent irodát. De ha esetlegesen fent is tartana valamifajta irodát, ahova egy letelepedett jelzőt húzhatnánk az adott ingatlanra is, sem kell kötnünk az ebet a karóhoz, nem feltétlenül kell diktálni erre a "székhely" kifejezést, lehet ez az ingatlan akár egy telephely is.

Nyugat Európában számtalan helyen működik a székhelyszolgáltatás, "idegenebbül" hívott nevén virtuális székhely intézménye. A fenti néhány eset is bizonyítja, hogy bizonyos esetekben ez kikerülhetetlen. A NAV, Adóhatóság nem a székhelyet vizsgálja, nem is azt kell vizsgálni célirányosan - persze az feleljen meg azért a törvényi formai követelményeknek - hanem a cég adómorálját, hogy fizeti e az adóit, eleget tesz-e az adójogi kötelezettségeinek vagy sem. Az, hogy az az ügyvezető lakásába, netán egy székhelyszolgáltatást végző céghez van bejegyezve teljesen mindegy...