Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Székhelyszolgáltatás – KATA 2.

Szóval Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója. Az előzőekben röviden felsorolt akadályok mellett, most felsorolnék néhány jogosító feltételt is.


Azért írtam jogosítónak, mert a feltételek teljesítése fogja feljogosítani az illető személy arra, hogy tudjon élni a KATA adózás lehetőségével.


Tehát ne legyen 100.000-nél nagyobb adótartzás, kevesebb legyen az árbevétel, mint 6 millió, a vevőknek a széleskörével kell rendelkezni. Tehát, minél szélesebb a vevőkör, annál jobb.


Roppant fontos szempont, hogy törekedni kell arra, hogy a költségvetés minél alacsonyabb legyen, másszóval próbáljon az érintett gazdasági társaság spórolni.


Fontos még, hogy a bevételt képező részek legnyagobb százaléka maga a nyereség legyen.
Lefordítva ez annyit tesz, hogy ne legyen a kisvállakozás veszteséges.


Akik a KATA-ban részeseülnek, azok mentesülnek a társasági adó szolgáltatása alól. Nem kell azt bevallani, nem kell megállapítani és a lényeg, hogy nem kell befizetni sem.
Továbbá, a szociális hozzájárulási adót sem kell befizetni, sem bevallani, sem megállapítani a kisadózók részére.


Nem lesz egészségügyi hozzájárulás, sem személyi jövedelem adó.


Vagyis ennek az adónak az igénylése igen nagy előnnyel jár, hiszen több más adó alól mentesít. Mindezekről bővebb tájékoztatást kérjen a székhelyszolgáltatás nyújtását végző irodától. Hiszen, a székhelyszolgáltatás munkatársai napra készek és tájékozottak ezen a téren.

0 Tovább

Székhelyszolgáltatás – KATA

Azon kivűl, hogy szép női név, számunkra, ami most kivételesen releváns az az, hogy milyen szavakat is rejt ez a mozaik szó.

A mozaikszó a következőkből áll: Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója.

Tehát ez nem más, mint egy újabb adózási forma, amely nem valaminek a kibővítését jelenti, hanem egy önállóan működő adózási fajta.

Ez a kisadózókra vonatkozó adózás. Kisadózó például a betéti társaság, a közkereseti társaság, illetve az egyéni cégek.

Amikor a KATA igénylésére kerül sor, akkor több szempontot is figyelembe vesznek.

Figyelembe veszik azt, hogy ne legyen az adott gazdasági társaság adója több, mint 100 ezer forint, hogy az éves árbevétele ne haladja meg a 6.000.000,- forintot.

Ezek azok az általános kikötések, amelyet általában a személyek tudni szoktak.

Kérdés esetén, érdemes a székhelyszolgáltatás helyén, az irodában érdeklődni mindarról, amit tudni kell még annak érdekében, hogy igényelni tudják ezt az adózást.

Mert bizony ezt igényelni kell.

Rengeteg kizáró ok akad, amely az igénylés során felmerrülhet. Ilyen az, hogy nem igénylhet KATA adózást az a kisvállalkozó, amelyik éves bevételét ingatlan bérbeadásával szerezte meg. Ha történt a gazdasági társaság életében adószám törlés, akkor annak semmiképp nem lehet 2 éven belül lennie, csak annál régebbi időpont lehet.

Persze figyelembe kell venni azt is, ha a fent felsorolt kizáró okokat megszűntetjük, akkor az akadályok elhárításával már jogosultak is lehetünk erre az adónemre.

A székhelyszolgáltatás, KATA témát a következő cikkben folytatom.

0 Tovább

Amit érdemes még tudni a székhelyről

2006. évi V. törvény a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról. Ennek a törvényünknek számos meghatározott célja van, a legfontosabbakat írnám le.

A törvény elsődleges célja, hogy korszerű jogi kereteket teremtsen, az Európai Unió szabályozásával összhangban állapítsa meg a vállalkozások cégalapításának, nyilvántartásba vételének rendjét.

Előző cikkeim során már foglalkoztam a székhelyszolgáltatás témakörén belül székhellyel és a telephellyel. A cég székhelye az a hely, ami a társaság bejegyzett irodája. Lényegében az a hely, ahol a cég hivatalos leveleit illetve iratait megkapja, illetve tárolja, raktározza, ide postázzák ki a leveleket. Ezen a helyen kell megőriznie azokat. A cégünk székhely nélkül jogszerűen nem működhet.

Fontos, hogy a Magyarországon bejegyzett cégnek Magyarországon kell a székhelyének vagy a magyar cégjogi szabályok szerint annak minősülő elérhetőségének lennie. Nagyon fontos megemlíteni, hogy minden cégnek egyetlen egy székhelye lehet, amelyet cégtáblával meg kell jelölnie a szabályoknak megfelelően, amelyről már korábbi cikkemben részletesen leírtam a cégtáblára vonatkozó szabályokat.

A gazdasági társaság székhelye csak is olyan ingatlan lehet, amely a tulajdonában van, vagy amelynek a használatára jogosult.

Továbbá már említettem a székhelyszolgáltatás témakörénél azt is, hogy a cégünk székhelye lehet az a hely ahol a központi ügyintézés is folyik. Jogszabály ezt nem zárja ki a székhelyszolgáltatás kapcsán.

Fontos még arról is említést tennünk, hogy cégeljárás részéről székhelynek mondható az a külföldi vállalkozás, amely magyarországi fiókteleppel rendelkezik, továbbá a az országon kívüliek közvetlen kereskedelmi képviselete, valamint az európai gazdasági egyesülésnek a telephelye is.

Remélem ma is sok hasznos információval szolgáltnam Önnek. Következőekben is a székhekyszolgáltatás lényeges tudnivalóiról fogok írni.

0 Tovább

Milyen eljárás keretei között tudja megváltoztatni a cég székhelyét?

Szeretné megváltoztatni a cég székhelyét? Kell- e valamilyen eljárást igénybe vennie? Ha igen akkor nem tudja milyen eljárás lenne szükséges hozzá?

És még számos kérdés van a fejében a székhelymódosítással kapcsolatban.A legjobb helyen jár, ugyanis a következőekben szeretnék ezekre a fontos kérdésekre választ adni Önnek, hogy ezekkel tisztában legyen, és ne maradjon megválaszolatlan kérdés ezzel a témában kapcsolatban.

A székhelyváltoztatás cégmódosítással jár, melyhez mindenképpen fel kell keresnie egy ezzel foglalkozó ügyvédet, aki egy változásbejegyzési kérelem keretében benyújtja a cégbírósághoz a változást. 

Fontos, hogy a székhelyként megjelölt ingatlan tulajdonosától szüksége lesz írásbeli engedélyre, hozzájárulásra. Az eljáró ügyvéd le fogja kérni a megejelölt ingatlan tulajdoni lapját, így a helyrajzi számmal mindenképpen készüljön. 

Székhelyszolgáltatás igénybevétele esetén természetesen ezere nincs szükség, hiszen a székhelyszolgáltató elintézi Ön helyett ezeket a dolgokat. 

0 Tovább

Székhelyszolgáltatás 4.

Sokakat foglalkoztathatnak azok a kérdések, hogy mennyibe is kerülhet a székhelyszolgáltatás? Továbbá, hogy egységesek-e az árak avagy van ahol olcsóbban van ahol drágábban tudom igénybe venni a székhelyszolgáltatást?

Mondhatni sok esetben változik a székhelyszolgáltatás ára. De, hogy ez mitől függ, hogy hol mennyit kell fizetni?
Ezekben a kérdésekben szeretnék kis segítséget nyújtani, remélem, hasznos információval tudok szolgálni Önnek.

Általában a legtöbb esetben a székhely helyszínén lévő önkormányzattól függ, hogy ők milyen adókat szednek, be ez nagymértékben befolyásolja a székhelyszolgáltatás árát.

Szót kell ejtenünk az IPA-ról amely az iparűzési adót jelenti amelyet az önkormányzatok vetnek ki és szednek be a saját területükön. 

Talán azért a legkedveltebb hely Magyarországon Újlengyel a cégalapítók, vállalkozók szemében mivel ott nincs iparűzési adó mivel az önkormányzat nem rendelte el az IPA bevezetését és szedését. Ezáltal, hogy az önkormányzat ennyire mondhatni , nagylelkű volt.

Általában az önkormányzatok azért vezetik be az IPA-t mivel nagy költségkieséssel rendelkeznek és az iparűzési adóból pótolni tudják a kieséseket.

Újlengyel, Budapesttől 30 km-re található az autópálya mellett helyezkedik el. A másik kedvelt székhelyszolgáltató központ Egyházasdengelegen található Budapesttől megközelítőleg 60 km-re, ahol hasonlóan kedvezőek a feltételek, hiszen az önkormányzat nem szed be IPA-t és emellé még a gépjármű adó fele is a pénztárcánkban maradhat.

Nagyon felkapott az általam elmíltett két helyszín ezért sok iroda itt jegyezteti be a cégüket, illetve a székhelyszolgáltatást is itt nyújtják.

0 Tovább

Székhelyszolgáltatás - A legjobb választás!!

blogavatar

A blog a székhelyszolgáltatásról szól. A székhelyszolgáltatás fogalmáról, intézményéről, elvi-jogi hátteréről, magáról a székhelyszolgáltatás piacról, a buktatókról, gyakorlati tudnivalókról, a székhely jogi fogalmáról stb. Próbáljuk a blogot gyakorlati szempontból megközelíteni, gyakorlati tudnivalókat leírni.

Utolsó kommentek